Hydrolat różany - tonik i mgiełka do twarzy

Hydrolat to termin określający wodę, która pozostaje po produkcji olejków zapachowych. Podczas procesu destylacji olejków zapachowych para wodna wiąże nierozpuszczalne w wodzie drobinki głównego składnika procesu, czyli olejku eterycznego. Po schłodzeniu składników pozostaje: oleje eteryczny i woda z rozpuszczalnymi cząstkami roślinnymi oraz minimalną ilością samego olejku. I te pozostałości nazywane są właśnie hydrolatem. Zatem hydrolat, tak jak olejek eteryczny to esencja roślinna. Charakteryzuje się jednak większym stopniem rozcieńczenia i delikatniejszym zapachem. Może być stosowana bezpośrednio na każdą skórę albo można ją dodawać do innych kosmetyków podnosząc w ten sposób i zagęszczając ich aromat. W sprzedaży dostępnych jest wiele hydrolatów różniących się między sobą cechami i zapachem.

Czym jest hydrolat różany

Hydrolat różany

, czy hydrolat z kwiatów róży powstaje podczas procesu destylacji olejku różanego, produkowanego z kwiatów róży damasceńskiej. Popularnie określa się go wodą różaną. Może być stosowany jako tonik, ale przeznaczony jest przede wszystkim dla osób o cerze tłustej, trądzikowej i dojrzałej. Mogą używać go też osoby o skórze podatnej na podrażnienia, skórze naczynkowej i suchej.

Hydrolat różany - właściwości

Hydrolat różany nawilża i lekko ściąga skórę przydając jej cechy liftingu. Uelastycznia ją też i wygładza. Dlatego zaleca się użycie go zawsze przed wielkim wyjściem. hydrolat różanyMa on też działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, dlatego powinien być stosowany przez osoby mające różnego rodzaju problemy skórne. Przyspiesza bowiem gojenie się drobnych ranek i poparzeń. U osób o cerze naczynkowej wzmacnia naczynia krwionośne jednocześnie redukując zaczerwienienie.

Jak go stosować?

Można go stosować jako tonik, mgiełkę do twarzy zwilżającą cerę, np. podczas upałów czy zimą, gdy w mieszkaniu panuje suche i ciepłe powietrze. Hydrolat różany można również dodawać samodzielnie do kremów, płynów do higieny intymnej, maseczek do twarzy oraz do szamponów. Można również stosować go bezpośrednio jako okłady na oczy. Wystarczy nawilżyć nim waciki i położyć na skórze powiek. Taki okład wzmocni blask oczu i przyniesie im ulgę. Preparat ten leczy już samym swoim zapachem. Delikatny różany zapach odświeża umysł, relaksuje i nadaje skórze świeżości. Hydrolaty, w tym hydrolat różany dostępny jest w sklepach z naturalnymi kosmetykami i zdrową żywnością. Kupuje się go w ciemnych, niedużych buteleczkach. W domu należy przechowywać go w miejscach najlepiej bez dostępu światła dziennego.