Prezent, który może zaskoczyć

Choć coraz mniej osób zajmuje się produkcją domowych przetworów, to jednak w ostatnim latach rośnie liczba amatorów domowych trunków. Najczęściej są to oczywiście trunki o stosunkowo małej zawartości alkoholu, które można wytwarzać na bazie niedrogich i powszechnie dostępnych sezonowych owoców. Polskie owoce są znakomitą bazą do wytwarzania win owocowych i różnego rodzaju nalewek, w przypadku jabłek, zyskującego na popularności trunku o nazwie cydr. Co ważne, wszystkie tego typu napoje można oczywiście wytwarzać samodzielnie w domu, co nie wymaga specjalnych nakładów, warunków czy umiejętności. Wystarczy podstawowy zestaw sprzętu do fermentacji, dostęp do świeżych owoców i oryginalnego przepisu na trunek.

Jabłkowy cydr to delikatnie musujący, mocno orzeźwiający napój zawierający niewielką dawkę alkoholu. Idealny dla pań, jako nieco bardziej wytrawna alternatywa dla popularnych na polskim rynku piw smakowych. Jeśli zatem szukamy oryginalnego prezentu dla młodej dziewczyny lub nieco bardziej dojrzałej kobiety, o której wiemy, że lubi tego typu trunki, możemy sprezentować jej gotowy cydr w postaci butelki lub kilku butelek tego napoju. Jeśli chcemy być bardziej oryginalni, do butelki cydru możemy dorzucić książkę traktującą o historii i zasadach produkcji lekko musujących napojów na bazie jabłek lub pójść o krok dalej i wraz z książką sprezentować jej podstawowy zestaw do samodzielnego wytwarzania tego typu napojów. Taki prezent z pewnością mocno zaskoczy obdarowaną nim osobę, ale jednocześnie może przynieść jej mnóstwo frajdy.

Samodzielna produkcja cydru nie jest zajęciem szczególnie skomplikowanym i po części przypomina produkcję domowego wina. W praktyce od produkcji wina jest jednak znacznie prostsza. W typowym zestawie do samodzielnego przygotowania niskoalkoholowego napoju na bazie jabłek znajdziemy: pojemnik fermentacyjny z kranem, rurkę fermentacyjną, urządzenie do pomiaru cukru, a także specjalny gatunek drożdży i kilka innych dodatków, które pozwolą na szybkie wyklarowanie i poprawę walorów smakowych takiego napoju.